
El seu component principal és l'aigua, que el fa ser un aliment que ens aporta molt poques calories.
Per tal d'escollir els millors carbassons al mercat, ens hem de fixar en què no siguin massa grans (poden ser durs o tenir llavors) ni tous i que el color sigui homogeni, sense tenir taques.
El carbassó és dels primers aliments que mengen els nens que s'inicien en l'alimentació complementària i sol agradar als més grans. A més, la seva textura facilita que els petits puguin menjar-se'l a trossets ells mateixos i anar mastegant sense presses.
Nosaltres en tenim plantat al nostre hort urbà tot i que no és gaire recomenable perquè la planta creix en horitzontal i sol necessitar molt d'espai.
És boníssim a la planxa a rodanxetes ben primes, al forn, farcit,... i combina perfectament amb carn de pollastre, amb tomàquet (que també és d'estiu), formatge de cabra o formatge blau,... és molt versàtil!
Aquí us poso un parell de receptes perquè en pugueu treure el màxim profit:
Timbal de carbassó:
Tallem el carbassó a rodanxetes ben primes i el fem a la planxa. Tallem tomàquets i formatge de rulo de cabra de la mateixa manera i muntem un timbal intercalant capes dels tres ingredients. Si voleu, podem donar un cop de calor posant els timbals al forn uns minutets. El formatge de rulo de cabra es pot substituir o intercalar amb formatge blau (roquefort o gorgonzola) o bé per mozzarel·la fresca o el formatge que més us agradi.
Carbassons farcits:
Tallem els carbassons en 2 o 3 trossos (segons la mida) obtenint cilindres. Els buidem deixant una base i trinxem la carn del carbassó. Mentrestant, salpebrem els cilindres de carbassó buidats i els posem al forn.
Tallem ceba ben petita, albergínia, pastanaga i totes les verdures que ens vinguin de gust i ho fregim a foc lent perquè es vagi coent sense torrar-se. Es pot afegir carn picada, trossets de pit de pollastre o la carn que més us agradi. Quan estigui tot daurat, afegim un parell de tomàquets madurs ratllats. Ho fregim a foc suau.
Traiem els cilindres de carbassó del forn i els farcim amb aquesta salsa. Podem cobrir-los de formatge ratllat o d'una beixamel suau i gratinar-los uns minuts.
Remenat de carbassons:
Tallem els carbassons i un parell de patates com si anessim a fer una truita i una ceba tendra. Ho barregem tot i ho posem a foc ben lent i ho tapem perquè vagi covant. Salpebrem i deixem que vagi daurant ben lentament.
Aquest remenat tan senzill el podem menjar com a primer plat o per acompanyar qualsevol carn o peix a la planxa o, si hi afegim uns ous, tindrem una truita la mar de bona.
Crema de verdures:
Tallem el carbassó, la carbassa, les patates, un tomàquet madur i els porros a trossos petits i els sofregim en una olla amb una mica d'oli vigilant que no se'ns enganxi. Quan estigui tot ben daurat afegim l'aigua i ho fem bullir. Triturem. Podem afegir-hi una mica de menta que podeu tenir plantada en qualsevol torreta al balcó.
Si sofregim les verdures abans de bullir-les, els purés i les cremes són molt més gustoses!
Pastís de carbassó:
Posem en un motlle, apte per al forn, una làmina de pasta de full cobrint-lo tot (la podem fer a casa o comprar-la feta. Carrefour en té de fresca de la seva marca Carrefour Eco-Bio de farina ecològica, a les neveres).
Tallem el carbassó i la ceba tendra o el porro a dauets petits. Tallem una mica de salmó fumat ben petitet (si no us agrada, poden ser unes gambetes). Ho barregem tot i ho posem sobre de la làmina. Ho cobrim amb una mica de crema de llet i formatge ratllat i ho posem al forn fins que estigui cuit.
També podeu substituir el salmó i les gambes per bacon o pernil dolç i fer una Quiche.
Tempura de carbassó:
Tallem el carbassó a làmines o rodanxes ben primetes i ho reservem. A banda, preparem, en un bol, una mica d'aigua ben freda. Afegim sal i farina lentament mentres batem amb una forquilla o batedor. Hem d'aconseguir una farineta semi-líquida. Salem el carbassó i el submergim en aquesta pasta. Posem una paella amb oli ben calent i l'anem fregint.
Convé passar el carbassó per un paper absorvent un cop fregit per treure l'excés d'oli. És una manera més pesada de cuinar el carbassó però és boníssim. Es pot fer el mateix amb l'albergínia o amb els cors de les carxofes (tot i que ara no és el temps)
Aquestes són algunes de les receptes que fem a casa, però el carbassó pot acompanyar una carbonara per a menjar amb pasta, un pollastre al forn,...
Si teniu més receptes i les voleu compartir, no dubteu a posar-nos un comentari.
Que vagi de gust!