
Molts metges (tant el que tracta la mare en la dolència que sigui com el pediatre de referència del nen) solen recomenar deslletar per tal d'evitar possibles efectes secundaris causats pels residus del medicament que passin al nen a través de la llet.
Naturalment, tot és valorable i no és el mateix una mare que té ciàtica o una neuràlgia puntual en un ullal, que una que ha de ser intervinguda quirúrgicament d'urgència o una que ha de rebre quimioteràpia durant mesos. No té res a veure una cosa amb l'altre i no cal frivolitzar.
Per a totes les mares que donem una implortància vital a l'alletament dels nostres fills, trobar-nos en aquesta cojuntura és molt dolorós però val la pena informar-se bé abans de prendre la decisió de deslletar.
L'Hospital de la Marina Alta de Dènia (Alacant) ha elaborat una base de dades molt fiable on es pot trobar un llistat de medicaments o principis actius, si són compatibles amb la lactància o no i el risc que hi ha, quanta estona tarden en estar en el seu punt més àlgid, en quina concentració, quina quantitat en passa i molta més ionformació en relació a la lactància materna i els medicaments. Ho podeu veure aquí: www.e-lactancia.org
Així, si la dolència de la mare no es pot sanar, pel motiu que sigui, amb medicina alternativa que sigui totalment innòcua per al nen (Flors de Bach, homeopatia, acupuntura,...) i s'ha de recórrer a la medicina al·lopàtica, val la pena consultar si és possible prendre el medicament donant de mamar (n'hi ha molts més de compatibles del que ens sembla) i com s'ha de fer correctament i si fos necessari, treure's la llet amb un tira-llets i llençar-la per tal que el cos no deixi de produir-ne durant els dies que calgui abans que deslletar.
Consti que la immensa majoria de dolències o malalties tenen cura sense haver de recórrer als medicaments que, poc o molt, però sempre tenen efectes secundaris i més quan portem una criatura penjada de la teta.